klimt medál

Üvegékszer? Vagy valami más? Átverés? Vagy mégsem?

Hihetetlen, de megjelentek az első karácsonyi dekorációk a boltokban, pedig még alig kezdődött el a suli, még nyári időszámítás szerint kelünk –  fekszünk (na jó, már csak egy pár napig). Szóval lassan kezdődik a karácsonyi hisztéria a dzsinlöbelsztől a kisjézuskán át a bejglizabálásig és a pénzköltésig. Ahogy öregszem, egyre inkább próbálom a legkisebb boltba járással megúszni az ajándékok beszerzését. Szerencsére egyre több dolgot meg lehet rendelni interneten, így még a közelébe sem kell menni a tömegnek és a pénzköltés csábításának. Mivel marketinges vagyok, tudom, hogy a kereskedők szinte mindegyike erre az időszakra gyúr (na jó, mondjuk gumimatracból és szörfdeszkából valószínűleg nem most döntenek rekordot). Megpróbálják a bent lévő készleteket kipörgetni, és ahogy közeledünk a bűvös dátumhoz, úgy próbálnak meg minden sz@rt rátolni az emberekre occsóért. A karácsonyi forgatagban azért egy-egy karácsonyi vásárba igyekszem ellátogatni. Na nem azért, mert valami újdonságban reménykedem, hanem inkább a hangulat, a forralt bor és persze a konkurencia csábít. Nincs karácsonyi vásár a következők nélkül:

  • bőrdíszműves
  • sapka-sál-kesztyű
  • fafaragott tálak
  • zománcozott bögrék
  • népművészeti tárgyak, ruhák
  • kürtöskalács- forralt bor -kolbi-sör
  • és persze üvegékszer
  • és a satöbbi…

Az utóbbi pár évben már úgy nézem az üvegeseket, hogy vajon én meg tudom-e csinálni, ha igen akkor szebben, jobban, stb.

Tavaly (vagy tavaly előtt??) láttam egy üvegékszereket árusító krapekot, aki első ránézésre hihetetlen szép medálokat árult. Úgy emlékszem csak medál volt. A leírás szerint “kézzel készített üvegékszer, 18karátos aranyfóliával”. Klimt és Mucha képeket ábrázol, nagyon mutatós, így néz ki:

klimt medálklimt2

Megkérdeztem a pacákot, hogy hogyan készült, de természetesen nem árulta el. Ez is egy olyan jó kis magyar szokás. Tapasztalatom szerint nincs még egy olyan nép, aki annyira kisstílű lenne, mint a magyar. Azt látom, hogy az amerikaiak, ausztrálok, angolok mind-mind segítőkészek és tök szívesen megosztják a tudásukat másokkal. Bárkitől kérdezek ismeretlenül fórumokon, facebookon, más oldalakon, mindig segítenek nekem és elmagyarázzák pontosan, ötleteket adnak, stb. A magyarok féltik a megszerzett információt, mert a tudás, és az információ hatalom. A nyugati kultúra viszont ezt úgy gondolja, hogy ha megmutatom neked a technikát, az alapokat, akkor attól az én tudásom nem lesz kevesebb. Ha te ügyes vagy, megtanulhatod, és ketten együtt építjük a piacot. Nem azt kell nézni, hogy a másik elveszi tőlem az ügyfeleket, vevőket, hanem úgy, hogy olyan jónak és ügyesnek kell lennem, hogy én legyek a jobb, még ha a másikat meg is tanítom. Aki tudja, csinálja utánam. A versenyhelyzet csak előre viszi a piacot, a szereplőket arra ösztönzi, hogy jobbnál jobbak legyenek. Meg kell nézni, hogy a youtube-on hány oktató videó van. Rengeteg! Ugyanis aki biztos a tudásában és ügyes, annak nem kell féltenie a pozícióját, hisz ha jön egy új versenytárs, aki ügyes, akkor arra kell törekedni, hogy én még ügyesebb legyek.

Na mindegy, kicsit elkalandoztam, térjünk vissza a Klimt medálhoz. Kicsit utánanéztem, megvizsgáltam közelebbről a medált és bizony rájöttem a technikára. Egyrészről ugye azt mondom, hogy hülye volt a muki, mert aki ért az üvegékszerekhez, és kicsit utánanéz, az könnyen rájön, hogy hogy kell csinálni, másrészt viszont megértem, hogy nem mondta el, mert az én olvasatomban ez egy csalás. El is mondom miért.

Azok az ékszerek, amiket én készítek 100% üvegből készülnek, kézzel vágom, olvasztom, csiszolom, fúrom stb. Rá lehet nyomni a 100% hand made pecsétet. Ennél a darabnál sokat filóztam, hogy hogyan lehet ilyen aprólékos munkát összehozni, és milyen anyaggal. Mindenképp valami magas olvadáspontú anyagnak kell lennie, ha össze akarjuk olvasztani az üveggel. Oké, arany fólia, meg üvegfesték, de sehogy sem állt össze a kép. Ráadásul gyanúsan csak a medál alján volt a kép, afölött 4-5 mm vastag átlátszó üveg volt (ez oldalról megnézve látszik). És amikor az egyik amerikai üveges alapanyag nagyker honlapját néztem, akkor jöttem rá a turpisságra! Ez nem olvasztott üvegmedál!!!! Ez egy sima átlátszó üveglap (az a 4-5 mm ami látszódott) aminek az alján egy kép van. Ez lehet sima nyomtatott papír, lehet arany bevonatos papír, bármi. És ez az egész alulról műgyantával van összeragasztva. Tehát alulról felfelé: műgyanta – rajta kép -a tetején üveglap. És kész. Nincs semmi olvasztás. se csiszolás. se vágás. Ugyanis ezeket az üveglapokat így lehet venni feldarabolva (na jó, ha kézi készítésűnek akarjuk mondani, mi magunk is kivághatjuk az üveget), hozzávágok méretre egy képet (ez lehet akár az anyós egy jól sikerült fotója is, de mint látjuk Klimt műve is) és az egészet egybeöntöm jó kis átlátszó műgyantával. Tádáááám… Óccóért adom kezicókolom, mert mégiszcak a szeretetünnepe van vagy mi. Hatezeötszáz lesz kezicókolom, kellemes ünnepeket.

Kíváncsi lennék, hogy csak én érzem ezt átverésnek? Mást nem érdekel az, hogy ez nem olvasztott üveg? Persze, én tudom, hogy minden annyit ér, amennyit a kedves vevő hajlandó kifizetni, de szerintem ez akkor is túlzás.

Kérdés: Titeket érdekelne, hogy olvasztott üvegmedál vagy nem? Érdekel, hogy olcsó műgyanta vagy értékesebb kézi készítésű igazi üveg? Vagy tök mindegy, jól néz ki, hordom? És az ár mindegy? Te megvennéd 4000-5000-ért még ha tudod is, hogy hogyan készül?

Nem tudom, lehet hogy csak engem zavar…

Iratkozz fel az Üveghíd hírlevélre és legyél Te is Üveghíd Klubtag!
A klubtagok kizárólagos és kiemelt kedvezményeket kapnak, elsőként értesülnek az újdonságokról. Adataidat titkosan kezelem, senkinek ki nem adom! A listáról bármikor leiratkozhatsz.

Hozzászólás